Râul Botna, distrus de irigările ilegale: Un crescător de varză, amendat

Noutăți
deGNM

Un alt caz de folosire ilegală a apei am depistat în localitatea Gangura, din raionul Ialoveni, pe unde trece râul Botna. Un agricultor irigă câteva hectare de varză, fără a avea autorizație. La fața locului au fost depistate pompe, prin care apa din râul, și așa aflat sub cod roșu de secetă hidrologică, este pompată ori de câte ori este nevoie.

Cazul a fost descoperit pe teritoriul râului Botna. O instalație prin care se irigau câteva hectare de varză au făcut echipa TV8 să oprească. Aceștia au chemat la fața locului și inspectorii de mediu din Ialoveni.

Ulterior, s-a stabilit că proprietarul hectarelor nu deținea autorizație, deși inițial insista că are. 

 „Păi uitați cum toată lumea iriga, așa am irigat și eu. Lumea se duce la pescuit, au aruncat, prinde pește, așa am aruncat și eu. Care-i problema? Trebuie de achitat, achităm (...)”, a declarat acesta. 

În cele din urmă, proprietarul s-a ales cu o amendă de 1.200 de lei. 

Proprietarul a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, acuzându-i că l-au stresat și i-au provocat greutăți. 

Din păcate, acesta nu este un caz unic în acest sens. Astfel de încălcări au loc peste tot, nu doar pe Botna. Inspectorii de Mediu din Ialoveni spun că în fiecare an luptă cu agricultorii care folosesc apa din râuri ilegal.

Alexandru Corja, președintele unui ONG de mediu, tot el fost angajat al Inspectoratului de Protecție a Mediului, este deseori sesizat de cetățeni din toată republica. Legat de râuri, cele mai dese probleme sunt barajele și irigările ilegale.

Potrivit lui, el primește adesea mesaje în privat privind cazuri de acest gen. El susține că, din păcate, Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu prea colaborează cu ONG-ul său. 

„Aș spune un sincer mulțumesc primăriilor care colaborează într- adevăr și iau atitudine cu toate că, mă rog, se mai întâmplă niște ciocniri mai blânde. Dar cu ajutorul primăriilor și cu poliția se rezolvă problema dată”, mai spune Alexandru Corja. 

Conform Serviciului Hidrometeorologic de stat, Râul Botna se află sub cod roșu de secetă hidrologică încă din luna iunie a acestui an, avertizare care ar fi trebuit să ducă la oprirea tuturor activităților economice cu implicarea folosirii apei din acest râu. 

 

Comentariile pot îmbogăți experiența cititorului și ne pot oferi și nouă informații utile. Vrem să păstrăm secțiunea de comentarii ca un spațiu unde puteți veni pentru a împărtăși opinii și informații și a dialoga între voi.